Wanneer je je baby op een dierenvel laat slapen, zou dat de kans om allergieën te ontwikkelen drastisch verminderen. Dat blijkt uit een studie gepresenteerd op het European Respiratory Society’s International Congress in München.
Tijdens het onderzoek vanaf 1998 werden zo’n 2.441 baby’s gevolgd tot ze 10 jaar oud werden. 55% van de baby’s sliep op dierenhuiden, zoals een schapenvacht, tijdens de eerste drie levensmaanden. Opmerkelijk genoeg bleek deze groep op 6-jarige leeftijd 79% minder kans op astma te maken. Zelfs op 10-jarige leeftijd was het effect nog meetbaar. De kinderen die als baby op dierenhuiden hadden geslapen, hadden in deze fase van hun leven nog steeds 41 procent minder kans op astma dan leeftijdsgenoten die nooit op een vacht hadden geslapen.
De resultaten geven steun aan de “hygiëne hypothese”. Deze hypothese stelt dat een te bacteriearme omgeving (te hygiënische omgeving) in de eerste levensjaren de kans op gevoeligheid voor allergieën verhoogt op een latere leeftijd. Dokter Christina Tischer, de hoofdonderzoekster van deze studie in het Helmholtz Zentrum München Research Centre stelt “Eerdere studies hebben gesuggereerd dat bacteriën gevonden in de rurale omgeving bescherming kunnen bieden tegen astma op latere leeftijd.” Volgens vergelijkbare mechanismen kan een dierenhuid een reservoir vormen waarin de verschillende soorten microben voorkomen die waargenomen worden in een rurale omgeving. Verdere studies zijn nog nodig om deze bevindingen te bevestigen.
Het zou best kunnen zijn dat het aangeraden is om kinderen in steden, in hun eerste levensjaren, in contact te brengen met dierenhuiden. Het biedt hen tijdens hun nachtrust hetzelfde microklimaat als de kinderen die opgroeien op de boerenbuiten, waardoor ze beter beschermd zouden zijn tegen allergieën op latere leeftijd.